fbpx

22/04/2018

10 vinkkiä kestävämpään elämäntapaan

Vastuullinen elämä

Kestävät arvot ja ympäristöystävällisyys ovat tämän päivän teema, kun vietetään Earth Dayta ja siksi päätinkin jakaa 10 vinkkiä kestävämpään elämäntapaan. Kuluttajalla on yllättävän paljon valtaa siihen, millaisia palveluita ja tuotteita markkinoilla on. Muoviton maaliskuu jätti jälkensä moniin ketkä haasteeseen tarttuivat ja tuntuu, että monessa yrityksessäkin on otettu uutta suuntaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ympäristöstä, muovista ja ilmastonmuutoksesta puhuttaessa valitettavan usein kuulee edelleen sanottavan, että yksilön valinnoilla ei olisi suurta vaikutusta näin merkittävän asian edessä. Kuitenkin jos yli 60 % päästöistä johtuu kotitalouksien kulutuksesta, on yksilön ja kotitalouden teoilla ja valinnoilla todellakin vaikutusta. On arvioitu, että me Suomalaiset tuotamme yli 200 000 tonnia muovijätettä vuodessa, joista pakkauksien osuus on 60 %. Se on iso määrä, johon meistä jokainen voi vaikuttaa helpoilla arkisilla tavoilla.

 

Listasin alle 10 vinkkiä kestävämpään elämäntapaan Earth Dayn kunniaksi.

 

TAKEAWAY – ILMAN PAKKAUSTA

Ranska on kieltänyt muovista valmistetut astiat, kertakäyttömukit ja aterimet, jotka eivät ole biohajoavia. Vuonna 2020 voimaan tuleva laki on osa Ranskan pyrkimystä kohti ”vihreää kasvua”. Aiemmin Ranska on kieltänyt myös muovipussit. Nämä lait Suomeenkin, kiitos!
Seuraavan kerran kun menet juicebariin tai kahvilaan, pyydä juoma uudelleentäytettävään kuppiin. Jotkut kahvilat tarjoavat alennuksen käyttäessäsi omaa kuppia ja lounas takeawayn saa omaan eväsrasiaan useimmissa paikoissa. Myös tekemällä lounaasi itse lasiseen tai teräksiseen lounasboksiin, säästät rahaa ja maapalloa.

 

UNOHDA PILLIT

USA:ssa ja Britanniassa käytetään kertakäyttöisesti 550 miljoonaa pilliä päivittäin ja tällä viikolla Britannia ilmoittikin, että muo­vi­set juo­ma­pil­lit ja se­koi­tus­ti­kut ka­to­a­vat tä­män vuo­den ai­ka­na myyn­nis­tä. Pillit joutuvat usein mereen ja vahingoittavat ekosysteemiä ja eläimiä, kun linnut luulevat niitä ruoaksi, tai kun ne juuttuvat kilpikonnan kuonoon. Pilleistä liukenee myös myrkyllisiä kemikaaleja. Jos juot pillillä käytä (ja vaadi) biohajoavia pillejä.

 

EI MUOVIPULLOILLE

Suomessa muovipullot ovat helppo kierrättää, mutta ulkomailla vesipullo päätyy roskiin tai kadulle, kun paikallista kierrätystapaa ei ole tai sellaisen etsimiseen ei jakseta käyttää aikaa. Yksi laadukas teräksinen tai lasinen juomapullo on parempi henkilökohtaisena vesipullona kuin muovinen, ja voit olla varma, että juomaasi ei ole liuennut epämiellyttäviä muoveja pullosta. Myös monissa Euroopan maissa kraanavesi on juomakelpoista, joten reissussa pullon voi täyttää hotellissa. Jos vesi on juomakelvotonta, ostamalla hotellihuoneeseen ison tonkan vettä, josta täytät pullosi monen päivän aikana, aiheutat vähemmän muoviroskaa kuin yksittäisiä pikkupulloja ostamalla.

 

KOTIKEITTIÖSSÄ

Korvaa muovisia keittiötarvikkeita puisilla, lasisilla tai posliinisilla, kun on aika hankkia uusia. Melkein aina löytyy vaihtoehto: on puulastoja, puisia leikkuulautoja, lasipurkkeja ja posliinikulhoja.

 

VAIHDA PALASAIPPUAAN

Kosmetiikkaa ostaessasi suosi palasaippuoita. Muovipakkaukseen pakatun suihkugeelin tai shampoon vaihtaminen kartonkiin pakattuun palasaippuaan on nopea ja helppo tapa tehdä täyskäännös henkilökohtaiseen muovijalanjälkeen. Saippua on myös kätevämpi ja kevyempi ottaa reissuille mukaan omassa säilytysrasiassaan.

 

HEIVAA KERTAKÄYTTÖHÖYLÄT

Mitä jos vaihtaisit muoviset höylät teräksiseen ”kestohöylään”? Toinen vaihtoehto on antaa naapurin kauneushoitolan hoitaa silosääresi. Toki se on hieman kivuliaampi hemmotteluhetki, mutta samalla tuot lisää töitä yrittäjille ja vähennät omaa roskan määrää.

 

VAIHDA VIHREÄÄN

Suurin yksittäinen kuormittaja siivouksessa ja kodinhoidossa ovat kemiallisesti valmistetut puhdistusaineet. Vaihtamalla kodin siivousaineet ja henkilökohtaiset hygieniatuotteet ympäristöystävällisiin tuotteisiin, pidät huolta myös ympäristöstä. Pesuaineissa vältä fosfaatteja sisältäviä aineita.

 

HAMMASHARJA

Tiesitkö, että jokainen käyttämäsi muovinen hammasharja on vielä olemassa?
Yksi pieni mutta suuri ympäristöteko on vaihtamaa hammasharja ympäristöystävälliseksi ja 100 % kierrätettäväksi. Moni vannoo sähköhammasharjojen nimeen, joten toivottavasti niissä nähtäisiin pian ekologiset vaihtopäät ja kestävämmät akut!

 

”SUPPORT YOUR LOCAL”

Osta läheltä, lähellä tuotettua, kotimaista ja kokkaile kausituotteista.

 

VAIHDA MUOVI PAPERIIN

Niinkin pieni ja arkinen asia kuin vanupuikko on haitallinen ympäristöllemme. Sen tietää jo Britanniakin, sillä tämän viikon uutisen mukaan kieltolistalle joutuivat myös muoviset vanupuikot! Muutamilta valmistajilta on tullut vanupuikkoja paperisella varrella, mutta nämäkin vanupuikot tulisi kierrättää kotitalousjätteiden mukana, ei wc:n ja viemärin kautta. Jos oikein innostuu pakkauksettomasta ajatuksesta, voi oman deodorantin ja hammastahnankin tehdä itse ja säilyttää omassa rasiassa.

ADD A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.