info.sweetcreativestudio@gmail.com
Helsinki, Finland

KESTÄVÄ MATKAILU

Olen jo useamman vuoden ollut mukana tukemassa Protect Our Winters Finland toimintaa ja keväällä pääsin pitämään workshopia Saariselälle mimmien laskutapahtumaan. Oli huippua päästä keskustelemaan muiden lumilajien harrastajien kanssa ilmastonmuutoksesta ja keinoista pelastaa tulevaisuuden talvet. Workshopissa syntyi hyviä kehitysideoita arkeen, paikallisesti Lapin keskuksiin ja kestävään matkailuun.

Loma on ihmisen parasta aikaa, mutta matka lomakohteeseen saattaa tarkoittaa huomattavaa määrää hiilidioksidipäästöjä. Kuinka aloittaa kestävä matkailu?
Tätä pohdin muutamia vuosia sitten, kun ymmärsin ilmastonmuutoksen ja laitoin ajatusmaailmani matkailusta ja siihen liittyvästä elämäntavasta uusiksi. Tämän jälkeen onnekseni olen huomannut, että lomasta voi nauttia myös ilman suurta omantunnontuskaa ilmastonmuutoksesta ja omasta hiilijalanjäljestä. Ekologisia vaihtoehtoja on olemassa jo paljon ja ilmastoystävällinen loma on helppo toteuttaa pienilläkin valinnoilla ja teoilla.

Vaikka lentäminen on helppoa, nopeaa ja usein jopa edullisempaa kuin junamatkailu, niin on se ilmaston kannalta huonoin vaihtoehto. Tieto lisää tuskaa, sillä mahdollisen tulevan lennon ja matkan hiilijalanjäljen voi tarkistaa tällä Finnairin päästölaskurilla. Kuluneen vuoden aikana eri medioissa on puhuttu paljon lentoliikenteen rajoituksista ja itse kannatan kaikkia lentoliikenteeseen liittyviä rajoituksia. Miksi? Itseni takia, koska lentojen valinta voi toisinaan olla liiankin helppoa. Tällä hetkellä olen luvannut itselleni, että lennän vain joka toinen vuosi. Lentämiseen liittyvät päätökset ovat kuluttajien, eli meidän kaikkien vaikuttajien vastuulla. Ja kyllä, sinäkin olet vaikuttaja, me kaikki vaikutamme lompakollamme ja valinnoillamme.

 

SUOSI KOTIMAANMATKAILUA

Kuulostaako lentämisen lopettaminen liian rajulta elämänmuutokselta? Vaihtamalla viikon kaukoloman kotimaanmatkaan voi pienentää hiilikuormaansa jopa 20 prosenttia.* Lappiin lentäminen on ilmaston kannalta parempi vaihtoehto kuin lähteä Aasiaan viikoksi lämmön perässä, mutta junalla Lappiin pääsee perille lähes nollapäästöillä, riippuen matkasta. Valitsemalla matkakohteesi läheltä, pienennät hiilijalanjälkeäsi. Lentomatkoilla kannattaa suosia suoria lentoja ilman välilaskuja.

 

KOHTEESSA

Valitsemalla majoitukseksi ympäristösertifioidun hotellin, hostellin, vuokraamalla huoneiston tai talon on ympäristölle positiivinen vaikutus. Ympäristöserftifioidussa hotellissa tai hostellissa ympäristövaikutukset on otettu huomioon välttäen ympäristön turhaa kuormittumista ja luonnonvarojen tuhlaamista. Vuokraamalla talon tai huoneiston voit myös itse huolehtia jätteiden lajittelusta keräyspisteelle, vaikka majoituskohteessa lajittelua ei syystä tai toisesta olisikaan.

Muovipullot ovat yksi suurimmista jäteongelmista monissa maissa ja siksi onkin hyvä kuljettaa mukana omaa juomapulloa, jonka voi täyttää suuresta tonkasta tai hanasta siellä missä hanavesi on juomakelpoista. Näkyvin ongelma turistikohteissa ovat maahan ja mereen heitetyt muovipullot, mutta myös hotelleissa yksittäisten muovipullojen ja kertakäyttötuotteiden määrä on suuri. Yksi pitkäkestoinen juomapullo on parempi vaihtoehto kuin kertakäyttöinen muovipullo.

Säästä vettä ja energiaa. Pyydä majoituksessa ettei pyyhkeitä ja lakanoita tarvitse vaihtaa joka päivä. Et varmaan tee niin kotonakaan? Helppo tapa huolehtia lomasi hiilijalanjäljestä on myös sammuttaa turhat valot ja sulkea mahdollinen ilmastointi kun lähdet huoneesta.

Vältä ruokahävikkiä ja suosi kasviperäistä ruokaa, lähiruokaa, paikallisia ravintoloita ja palveluita. Monet matkailijat turvautuvat tuttuihin vaihtoehtoihin ja isoihin ketjuihin, mutta oletko koskaan kiinnittänyt huomiota miten paljon esimerkiksi pikaruokaketjujen annoksissa käytetään kertakäyttöisiä elementtejä?

 

AURINKOLOMALLA

Aurinkolomilla tuotteissa käytetyt kemialliset aurinkosuoja-aineet aiheuttavat tuhoa koralliriutoille, sillä ne edistävät koralleja tappavien virusten lisääntymistä ja vaikuttavat myös muiden merenelävien toimintaan häiritsevästi, kuten esimerkiksi kalojen sukupuolen vaihtumiseen. Valitse siis luonnollisempi vaihtoehto kun lähdet luonnonvesiin pulikoimaan ja käytä ekosertifioituja aurinkotuotteita.

 

KOMPENSOI PÄÄSTÖSI

Ilmastopäästöjen kompensointia tarjotaan tällä hetkellä monesta suunnasta, mutta sitä ei pitäisi nähdä laastarina ongelmalle ja rohkaisuna jatkaa elämää kuten ennenkin. Parhaiten kompensointi tapahtuu huomioimalla ympäristöä arjen valinnoissa ja teoissa. Jos sinulla ei ole hajuakaan miltä elämäntapasi näyttää lukuina, testaa Sitran elämäntapatestiä, oletko uhka vai mahdollisuus?

 

* http://www.protectourwinters.fi/reilu-matka-vie-lahelle/

 

COMMENTS: 12

 • 20/12/2018

  Mä olen elämäni aikana lentänyt vain pari kertaa, joten siinä mielessä olen toooosi ekologinen ihminen :D

 • 20/12/2018

  Hieno postaus puhuttavasta aiheesta.
  Me lennetään lomalle max 1 kerta vuodessa. Tosin edellinen etelänmatka taisi olla n 3 vuotta sitten.

  Käymme aina näillä reissuilla syömässä paikallisissa ravintoloissa ja osan teemme itse, emme käytä ketjuravintoloita reissuilla.

  Mutta rehellisyyden nimissä Täytyy sanoa että monessa asiassa itselläni on vielä petrattavaa.

  Ihanaa joulun odotusta

 • 21/12/2018

  Aivan ihana visuaalinen ilme blogilla – tykkään! Hyvä ja Tärkeä aihe ja tuo aurinkorasvojen valinta oli minulle ihan uusi juttu. Ehkä on tullut aika jättää Hawaiian Tropicit ja vaihtaa ne johonkin ekologisempaan :)

 • 21/12/2018

  Kysyn ihan mielenkiinnosta, kumpi on suurempi saastuttaja: lentokone vai laiva? entä onko ekologisempaa mennä esim. Lappiin omalla autolla vai vaikka junalla?

  Tuo Sitran elämäntapatesti olikin uusi mielenkiintoinen tuttavuus! Perehdynkin siihen seuraavaksi.

 • 23/12/2018

  Hyvä postaus ja tärkeä aihe! :) Itse rakastan kOtimaanmatkailua, täällä on niin paljon upeita paikkoja! <3

 • 28/12/2018

  Mä oon ihan juna-tiimissä näissä matka-asioissa aina kuin mahdollista. ulkomailla en juurikaan käy. kiitos hyvästä postauksesta! :)

POST A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.