23/04/2018

Vaatevallankumous

Muoti

Vaatevallankumous on globaali liike, joka vaatii vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Huomenna 24. huhtikuuta tulee kuluneeksi 5 vuotta siitä, kun Rana Plaza -rakennus romahti Bangladeshissa ja 1 138 ompelutehtaan työntekijää kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Tapahtuman jälkeen joka vuosi näin huhtikuun viimeisellä viikolla järjestetään Vaatevallankumous-kampanja, Fashion Revolution.

Osallistu vaatevallankumoukseen ottamalla kuva vaatteestasi ja jaa se sosiaalisessa mediassa.
Tägää vaatteesi merkki postaukseen ja kysy #whomademyclothes

Case lempifarkut

Kun vedin nämä jalkaani tiesin, että näitä tulee käytettyä niin kauan kuin kangas vaan kestää. Hetken harkitsin toisen parin hankkimista, koska miten voikin olla vaikeaa löytää hyviä farkkuja! Pitäisi ottaa selvää paremmin, mutta Tiger of Swedenin farkut eivät kuitenkaan taida olla eettisestä näkökulmasta katsottuna parhaimmasta päästä. Puhtaatvaatteet.fi sivuston kautta selviää ainakin, että IC Companys johon Tiger of Sweden kuuluu, on ilmoittanut, etteivät he käytä farkkuja valmistettaessa hengenvaarallista hiekkapuhallusmenetelmää. Yritys ei ole kuitenkaan tehnyt asiasta julkista tai sitoutuneet kansainväliseen hiekkapuhalluskieltoon.* Mutta syksyllä 2010 Tiger Of Sweden on tehnyt päätöksen luopua hiekkapuhalluksesta kokonaan.* Ja hyvä niin!

Vaikuttavia muutoksia

Yksittäisestä vaatteesta voi olla hankala saada tietoa, vaikka monet yritykset ja brändit ovat tehneet toimintojaan läpinäkyvämmiksi. Vaikka jokainen ostos on vaikutuspäätös, niin kuten yllä pohdin lempifarkkujani, on toistaiseksi melko vaikea löytää vaihtoehtoja, jotka olisivat täydellisiä. Eettisesti valmistettuja, itselle ja omaan tyyliin sopivia. Kuinka sitten olla eettinen kuluttaja ja mitä huomioida seuraavan kerran vaatekaupoilla?

Olen huomannut, että kun tavoittelee elämäntapaa ja brändejä jotka vastaavat omia arvoja, tulee valinnoista selkeämpiä kun valikoima kapenee. Koen myös mielenkiintoisena haastaa itseäni tietoisemmaksi kuluttajaksi, koska en tarvitse tai edes halua sitä trendikkäintä ja uusinta kledjua päälleni. Viime vuosina olen oppinut karsimaan turhia ostohimoja, harkitsemaan ja hankkimaan vain tarpeeseen.  Alla kolme askelta, joiden avulla harjoitella tietoista lähestymistapaa.

 

 1. Osta vähemmän ja hanki harkiten

Nähdessäsi jonkun ihanan vaatekappaleen, mieti tykkäätkö siitä niin paljon, että pidät sitä pitkään? Punnitse mielessäsi tarvitsetko sitä, mitä vaatteita sinulla jo on ja paljonko vaatteita oikeasti tarvitset? Kertakäyttökulttuuri on vaikuttanut meidän kulutustapoihin, kun vaihtuvat trendit suorastaan huutaa ostamaan nyt sen ja sen, eikä maksa edes paljon. Tietoinen kuluttaminen ei ole siis ainoastaan vain eettisesti valmistettujen tuotteiden ostamista, vaan ostamalla vähemmän, mutta merkittävämpiä ostoksia. Quality over quantity. Omaksumalla vivahteita minimalistisesta elämäntyylistä mahdollistaa myös panostamisen vastuullisesti valmistettuihin tuotteisiin, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

 

“Tietoinen kuluttaminen ei ole siis ainoastaan vain eettisesti valmistettujen tuotteiden ostamista, vaan ostamista vähemmän, mutta merkittävimpiä tuotteita.”

 

2. Tiedä tyylisi

Oma suosikkini! Kun tietää oman tyylinsä, ei tule tehtyä hutiostoksia, eikä ole kokoajan tarvitsemassa jotakin. Kun vaatekaapin peruspilarit on omiin mieltymyksiin, elämäntapaan ja väreihin sopivat, ja kun oikeasti pidät jokaisesta vaatekappaleesta kaapissasi, ei ole tarvetta kulkea joka trendin mukana. Pian huomaa että pärjää vähemmällä.

 

3. Kysy ja ole utelias

Viiden vuoden aikana vastuullisia ja eettisiä vaatevalmistajia ja pieniä putiikkeja on tullut paljon, joten eettisten ja vastuullisten brändien tuotteiden löytäminen on tullut helpommaksi. Toivottavasti vielä parempaan ollaan menossa. Suosimalla vastuullisia valmistajia, jotka välittävät vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista, huolehtivat työntekijöiden turvallisuudesta ja tarjoavat reilun palkan, pakottavat valmistajat tuotannon läpinäkyvyyteen. Vaadi läpinäkyvyyttä lempibrändeiltäsi kysymällä tuotannosta myyjältä. Onko yrityksen verkkosivuilla nähtävillä asiaa tuotannon hiilijalanjäljestä, materiaaleista, tai siitä missä tuotteet valmistetaan.

 

“Vaadi läpinäkyvyyttä lempibrändeiltäsi.”

 

Jos vaateteollisuus ja eettisyys kiinnostaa enemmänkin, niin suosittelen kurkkaamaan dokumentin The true cost, joka päästää katsojan vaateteollisuuden kulissien taakse katsomaan, kuka meidän vaatteet valmistaa ja kuka oikeasti on se, joka meidän kulutustottumuksista ja “pikamuodista” maksaa sen suuremman hinnan.

*Clean Clothes Campaign: Stop the Killer Jeans! Päivitetty 11.10.2011 .
*Fair Trade Center November 2010 Sjukt snygg. En rapport om sandblästrad denim. Christopher Riddselius.
*Tiger of Sweden: Press Release 22.9.2010 Tiger of Sweden upphör med all produktion av sandblästrade jeans.

 

ADD A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tää oli superhyvä, kattava ja selkeä postaus :)

Ihanaa kun niin moni ottaa nykyään kantaa, ja uskalletaan ajatella ja puhua asioista!

Kiitos Minna, kiva kuulla! Nyt alkaa jo huvittaa että onpas täällä monta Minnaa :D

Samaa mieltä! On menty pitkään niin että kuluttajia on “viety”, mutta hyvä vaan että tällä on hetkellä selvästi kasvussa, ainakin omien havaintojen mukaan, juuri se että kuluttajat vaatii tiettyjä asioita ja että on tajuttu “fast fashionin” haitat.

Tärkeä asia. Itse ostan kyllä ihan liikaa itselle ja lapsille vaatteita hinnan, en eettisyyden perusteella. Toisaalta eillä vaatteita ostetaan vain tarpeeseen ja vaatteet käytetään loppuun tai kierrätetään.

Joo, lapsiperheessä tilanne muuttuu varmasti vielä haastavammaksi kuin lapsettomilla, mutta sekin että ostaa vain tarpeeseen ja vaatteet käytetään loppuun / kierrätetään on musta hyvä asia.

Tosi tärkeä aihe! Itse hankin suurimman osan vaatteistani käytettynä kirppiksiltä tai second hand liikkeistä. Silloin kun ostan jotain uutena, yritän aina harkita mahdollisimman tarkkaan tuotteen eettisyyttä ja vaikutuksia ympäristöön. Parantamisen varaa kyllä vielä on paljonkin mutta eiköhän pikkuhiljaa pääse kohti eettisempää vaatekaappia :)

Moi Minna, kiitos kommentistasi! Kiva huomata miten moni näitä asioita pohtii vaatteita hankkiessaan, pelkästään se on jo askel parempaan. Vaikka varmasti kaikilla on vielä parantamisen varaa, niin tuntuu että eniten sitä on vaatebrändien valikoimissa ja tuotantotavoissa :)

Itse yritän enemmän nykyään vielä suosia kierrätystä eli ostan omia vaatteita mahdollisuuksien mukaan käytettynä ja laitan sitten omianikin kiertoon :)

Moi Mira, kiitos kommentistasi! Joo kierrättäminen on tosi hyvä juttu ja sitä pitäisi ehdottomasti tehdä hyväkuntoisten vaatteiden kanssa.

Hienoa :) Itse osallistuin vaatteen tarinan muodossa tänä vuonna (myös viime vuonna). Itse hankin kaikki vaatteet kirppiksiltä ja teen vanhoista vaatteista uusia, niin en ole tätä puolta sitten tehnyt. Tämä on tärkeä asia ja on hyvä, että Vaatevallankumous on jatkunut ja saavuttanut joka vuosi enemmän ihmisiä :)
Minun postaukseen pääsee tästä, jos haluat käydä lukemassa vaatteeni tarinan. https://villananna.blogspot.fi/2018/04/vaatevallankumous-verhosta-tehty-hame.html

Fashiondiva

Moi, kiitos kattavasta postauksestasi, jossa puhuttiin itselleni ainaki hyvin tärkeästä aiheesta, kestävämmästä kuluttamisesta, nykyää kiinnitän paljon enemmän huomiota tähän mistä ostan vaatteeni, mä jaoin kirjoituksesi Facebookissa myöski!

Moi, kiitos kommentistasi! Kiva kuulla että postaus toimi sinulle ja että koet aiheen tärkeäksi. Kestävään kuluttamiseen liittyen itselläkin on vielä paljon kasvunvaraa, mutta halu oppia ja tietää aiheesta ja paremmista valinnoista on suuri. Kiitos myös kirjoituksen jakamisesta!