VÄLIPALAPALLOT


Pääsen usein työni puolesta tekemään ja kehittelemään sisältöä terveystuotteisiin ja terveellisiin resepteihin liittyen. Tänä keväänä päivitin vanhan välipalareseptini uuteen, kun valmistelin reseptipostauksen Hehkun sivuille Puhdas+ kollageeniin liittyen.

Ainesosat

2 dl rusinoita tai mitä tahansa kuivattuja hedelmiä
1,5 dl kookos / mantelilastuja
1 dl mantelijauhoja
1 annos Puhdas+ kollageenijauhetta
1 tl kanelia
1 tl merisuolaa
0,5 dl kookosöljyä
1 rkl vettä

Kookoshiutaleita pinnalle

 

1. Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai blenderissä kunnes seos on tasaista ja kosteaa massaa.
2. Pyöritä seoksesta palloja ja pyörittele niitä lautasella tai kulhossa kookoshiutaileissa, jotta välipalapallot saavat kivan rapean kookoksisen pinnan.
3. Anna tekeytyä jääkaapissa 1-2 tuntia
4. Nappaa mukaan töihin tai herkuttele makean nälkään!

 

Mitkä tahansa kuivatut hedelmät toimii tällä reseptillä, taatelit ovat hyviä mutta rusinoita ei tule samanlaista sokeripiikkiä. Reseptissä tulee paljon makua kookoksesta, eli jos et ole niin kookoksen ystävä, voi ohjeen kookoslastut korvata esimerkiksi mantelilastuilla.

Read More

Likes5 Comments1 Minutes

VAATEVALLANKUMOUS


Vaatevallankumous on globaali liike, joka vaatii vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.
Huomenna 24. huhtikuuta tulee kuluneeksi 5 vuotta siitä, kun Rana Plaza -rakennus romahti Bangladeshissa ja 1 138 ompelutehtaan työntekijää kuoli ja yli 2 000 ihmistä loukkaantui. Tapahtuman jälkeen joka vuosi näin huhtikuun viimeisellä viikolla järjestetään Vaatevallankumous-kampanja, Fashion Revolution.

Osallistu vaatevallankumoukseen ottamalla kuva vaatteestasi ja
jaa se sosiaalisessa mediassa.
Tägää vaatteesi merkki postaukseen ja kysy
#whomademyclothes

 

 

Case lempifarkut.

Kun vedin nämä jalkaani tiesin, että näitä tulee käytettyä niin kauan kuin kangas vaan kestää. Hetken harkitsin toisen parin hankkimista, koska miten voikin olla vaikeaa löytää hyviä farkkuja! Pitäisi ottaa selvää paremmin, mutta Tiger of Swedenin farkut eivät kuitenkaan taida olla eettisestä näkökulmasta katsottuna parhaimmasta päästä. Puhtaatvaatteet.fi sivuston kautta selviää ainakin, että IC Companys johon Tiger of Sweden kuuluu, on ilmoittanut, etteivät he käytä farkkuja valmistettaessa hengenvaarallista hiekkapuhallusmenetelmää. Yritys ei ole kuitenkaan tehnyt asiasta julkista tai sitoutuneet kansainväliseen hiekkapuhalluskieltoon.* Mutta syksyllä 2010 Tiger Of Sweden on tehnyt päätöksen luopua hiekkapuhalluksesta kokonaan.* Ja hyvä niin!

 

Vaikuttavia muutoksia

Yksittäisestä vaatteesta voi olla hankala saada tietoa, vaikka monet yritykset ja brändit ovat tehneet toimintojaan läpinäkyvämmiksi. Vaikka jokainen ostos on vaikutuspäätös, niin kuten yllä pohdin lempifarkkujani, on toistaiseksi melko vaikea löytää vaihtoehtoja, jotka olisivat täydellisiä. Eettisesti valmistettuja, itselle ja omaan tyyliin sopivia. Kuinka sitten olla eettinen kuluttaja ja mitä huomioida seuraavan kerran vaatekaupoilla?

Olen huomannut, että kun tavoittelee elämäntapaa ja brändejä jotka vastaavat omia arvoja, tulee valinnoista selkeämpiä kun valikoima kapenee. Koen myös mielenkiintoisena haastaa itseäni tietoisemmaksi kuluttajaksi, koska en tarvitse tai edes halua sitä trendikkäintä ja uusinta kledjua päälleni. Viime vuosina olen oppinut karsimaan turhia ostohimoja, harkitsemaan ja hankkimaan vain tarpeeseen.  Alla kolme askelta, joiden avulla harjoitella tietoista lähestymistapaa.

 

 1. Osta vähemmän ja hanki harkiten

Nähdessäsi jonkun ihanan vaatekappaleen, mieti tykkäätkö siitä niin paljon, että pidät sitä pitkään? Punnitse mielessäsi tarvitsetko sitä, mitä vaatteita sinulla jo on ja paljonko vaatteita oikeasti tarvitset? Kertakäyttökulttuuri on vaikuttanut meidän kulutustapoihin, kun vaihtuvat trendit suorastaan huutaa ostamaan nyt sen ja sen, eikä maksa edes paljon. Tietoinen kuluttaminen ei ole siis ainoastaan vain eettisesti valmistettujen tuotteiden ostamista, vaan ostamalla vähemmän, mutta merkittävämpiä ostoksia. Quality over quantity. Omaksumalla vivahteita minimalistisesta elämäntyylistä mahdollistaa myös panostamisen vastuullisesti valmistettuihin tuotteisiin, jotka kestävät aikaa ja käyttöä.

“Tietoinen kuluttaminen ei ole siis ainoastaan vain eettisesti valmistettujen tuotteiden ostamista, vaan ostamista vähemmän, mutta merkittävimpiä tuotteita.”

2. Tiedä tyylisi

Oma suosikkini! Kun tietää oman tyylinsä, ei tule tehtyä hutiostoksia, eikä ole kokoajan tarvitsemassa jotakin. Kun vaatekaapin peruspilarit on omiin mieltymyksiin, elämäntapaan ja väreihin sopivat, ja kun oikeasti pidät jokaisesta vaatekappaleesta kaapissasi, ei ole tarvetta kulkea joka trendin mukana. Pian huomaa että pärjää vähemmällä.

3. Kysy ja ole utelias

Viiden vuoden aikana vastuullisia ja eettisiä vaatevalmistajia ja pieniä putiikkeja on tullut paljon, joten eettisten ja vastuullisten brändien tuotteiden löytäminen on tullut helpommaksi. Toivottavasti vielä parempaan ollaan menossa. Suosimalla vastuullisia valmistajia, jotka välittävät vaateteollisuuden ympäristövaikutuksista, huolehtivat työntekijöiden turvallisuudesta ja tarjoavat reilun palkan, pakottavat valmistajat tuotannon läpinäkyvyyteen. Vaadi läpinäkyvyyttä lempibrändeiltäsi kysymällä tuotannosta myyjältä. Onko yrityksen verkkosivuilla nähtävillä asiaa tuotannon hiilijalanjäljestä, materiaaleista, tai siitä missä tuotteet valmistetaan.

“Vaadi läpinäkyvyyttä lempibrändeiltäsi.”

 

Jatkan juttua myöhemmin postauksella aiheesta kuinka ostaa laadukkaita vaatteita, joten pysy kuulolla Instagramissa tai The Good Goodin Facebook -ryhmässä. Jos vaateteollisuus ja eettisyys kiinnostaa enemmänkin, niin suosittelen kurkkaamaan dokumentin The true cost, joka päästää katsojan vaateteollisuuden kulissien taakse katsomaan, kuka meidän vaatteet valmistaa ja kuka oikeasti on se, joka meidän kulutustottumuksista ja "pikamuodista" maksaa sen suuremman hinnan.

 

*Clean Clothes Campaign: Stop the Killer Jeans! Päivitetty 11.10.2011 .
*Fair Trade Center November 2010 Sjukt snygg. En rapport om sandblästrad denim. Christopher Riddselius.
*Tiger of Sweden: Press Release 22.9.2010 Tiger of Sweden upphör med all produktion av sandblästrade jeans.

Read More

Likes11 Comments5 Minutes

10 VINKKIÄ KESTÄVÄMPÄÄN ELÄMÄNTAPAAN


Kestävät arvot ja ympäristöystävällisyys ovat tämän päivän teema, kun vietetään Earth Dayta. Kuluttajalla on yllättävän paljon valtaa siihen, millaisia palveluita ja tuotteita markkinoilla on. Muoviton maaliskuu jätti jälkensä moniin ketkä haasteeseen tarttuivat ja tuntuu, että monessa yrityksessäkin on otettu uutta suuntaa kohti kestävämpää tulevaisuutta. Ympäristöstä, muovista ja ilmastonmuutoksesta puhuttaessa valitettavan usein kuulee edelleen sanottavan, että yksilön valinnoilla ei olisi suurta vaikutusta näin merkittävän asian edessä. Kuitenkin jos yli 60 % päästöistä johtuu kotitalouksien kulutuksesta, on yksilön ja kotitalouden teoilla ja valinnoilla todellakin vaikutusta. On arvioitu, että me Suomalaiset tuotamme yli 200 000 tonnia muovijätettä vuodessa, joista pakkauksien osuus on 60 %. Se on iso määrä, johon meistä jokainen voi vaikuttaa helpoilla arkisilla tavoilla.

 

Listasin alle 10 vinkkiä kestävämpään elämäntapaan Earth Dayn kunniaksi.

 

TAKEAWAY - ILMAN PAKKAUSTA

Ranska on kieltänyt muovista valmistetut astiat, kertakäyttömukit ja aterimet, jotka eivät ole biohajoavia. Vuonna 2020 voimaan tuleva laki on osa Ranskan pyrkimystä kohti "vihreää kasvua". Aiemmin Ranska on kieltänyt myös muovipussit. Nämä lait Suomeenkin, kiitos!
Seuraavan kerran kun menet juicebariin tai kahvilaan, pyydä juoma uudelleentäytettävään kuppiin. Jotkut kahvilat tarjoavat alennuksen käyttäessäsi omaa kuppia ja lounas takeawayn saa omaan eväsrasiaan useimmissa paikoissa. Myös tekemällä lounaasi itse lasiseen tai teräksiseen lounasboksiin, säästät rahaa ja maapalloa.

 

UNOHDA PILLIT

USA:ssa ja Britanniassa käytetään kertakäyttöisesti 550 miljoonaa pilliä päivittäin ja tällä viikolla Britannia ilmoittikin, että muo­vi­set juo­ma­pil­lit ja se­koi­tus­ti­kut ka­to­a­vat tä­män vuo­den ai­ka­na myyn­nis­tä. Pillit joutuvat usein mereen ja vahingoittavat ekosysteemiä ja eläimiä, kun linnut luulevat niitä ruoaksi, tai kun ne juuttuvat kilpikonnan kuonoon. Pilleistä liukenee myös myrkyllisiä kemikaaleja. Jos juot pillillä käytä (ja vaadi) biohajoavia pillejä.

 

EI MUOVIPULLOILLE

Suomessa muovipullot ovat helppo kierrättää, mutta ulkomailla vesipullo päätyy roskiin tai kadulle, kun paikallista kierrätystapaa ei ole tai sellaisen etsimiseen ei jakseta käyttää aikaa. Yksi laadukas teräksinen tai lasinen juomapullo on parempi henkilökohtaisena vesipullona kuin muovinen, ja voit olla varma, että juomaasi ei ole liuennut epämiellyttäviä muoveja pullosta. Myös monissa Euroopan maissa kraanavesi on juomakelpoista, joten reissussa pullon voi täyttää hotellissa. Jos vesi on juomakelvotonta, ostamalla hotellihuoneeseen ison tonkan vettä, josta täytät pullosi monen päivän aikana, aiheutat vähemmän muoviroskaa kuin yksittäisiä pikkupulloja ostamalla.

 

KOTIKEITTIÖSSÄ

Korvaa muovisia keittiötarvikkeita puisilla, lasisilla tai posliinisilla, kun on aika hankkia uusia. Melkein aina löytyy vaihtoehto: on puulastoja, puisia leikkuulautoja, lasipurkkeja ja posliinikulhoja.

 

VAIHDA PALASAIPPUAAN

Kosmetiikkaa ostaessasi suosi palasaippuoita. Muovipakkaukseen pakatun suihkugeelin tai shampoon vaihtaminen kartonkiin pakattuun palasaippuaan on nopea ja helppo tapa tehdä täyskäännös henkilökohtaiseen muovijalanjälkeen. Saippua on myös kätevämpi ja kevyempi ottaa reissuille mukaan omassa säilytysrasiassaan.

 

HEIVAA KERTAKÄYTTÖHÖYLÄT

Mitä jos vaihtaisit muoviset höylät teräksiseen "kestohöylään"? Toinen vaihtoehto on antaa naapurin kauneushoitolan hoitaa silosääresi. Toki se on hieman kivuliaampi hemmotteluhetki, mutta samalla tuot lisää töitä yrittäjille ja vähennät omaa roskan määrää.

 

VAIHDA VIHREÄÄN

Suurin yksittäinen kuormittaja siivouksessa ja kodinhoidossa ovat kemiallisesti valmistetut puhdistusaineet. Vaihtamalla kodin siivousaineet ja henkilökohtaiset hygieniatuotteet ympäristöystävällisiin tuotteisiin, pidät huolta myös ympäristöstä. Pesuaineissa vältä fosfaatteja sisältäviä aineita.

 

HAMMASHARJA

Tiesitkö, että jokainen käyttämäsi muovinen hammasharja on vielä olemassa?
Yksi pieni mutta suuri ympäristöteko on vaihtamaa hammasharja ympäristöystävälliseksi ja 100 % kierrätettäväksi. Moni vannoo sähköhammasharjojen nimeen, joten toivottavasti niissä nähtäisiin pian ekologiset vaihtopäät ja kestävämmät akut!

 

"SUPPORT YOUR LOCAL"

Osta läheltä, lähellä tuotettua, kotimaista ja kokkaile kausituotteista.

 

VAIHDA MUOVI PAPERIIN

Niinkin pieni ja arkinen asia kuin vanupuikko on haitallinen ympäristöllemme. Sen tietää jo Britanniakin, sillä tämän viikon uutisen mukaan kieltolistalle joutuivat myös muoviset vanupuikot! Muutamilta valmistajilta on tullut vanupuikkoja paperisella varrella, mutta nämäkin vanupuikot tulisi kierrättää kotitalousjätteiden mukana, ei wc:n ja viemärin kautta.

Jos oikein innostuu pakkauksettomasta ajatuksesta, voi oman deodorantin ja hammastahnankin tehdä itse ja säilyttää omassa rasiassa. Deodoranttia saa kuitenkin myös muovittomassa pakkauksessa. Kurkkaa vaikka The Ohm Collectionin deodorantti tai Ben & Annan pahviputkiloon pakatut 100 % vegaaniset deodorantit.

 

Read More

Like0 Comments6 Minutes

TIEDEKULMA & HOPE FOR GLOBE


Tänään vietetään Suomalaisten ylikulutuspäivää, joka perustuu Global Footprint Newtwork -tutkimuslaitoksen laskelmiin eri maiden ekologisista jalanjäljistä. (Lue lisää WWF sivuilta.)
Aamun uutinen "jos kaikki eläisivät kuten suomalaiset tarvittaisiin 3,6 maapalloa" ei ilahduttanut jo muutenkin ympäristöahdistusta potevan mieltä ja sai omat ympäristöteot tuntumaan riittämättömiltä. Suomessa on tehty paljon kestävän kehityksen toimenpiteitä, joten ajatus luonnonvarojen ylikuluttamisesta on vuosi vuodelta yhtä hämmentävä. Suomi tuntuu edistykselliseltä puhtaan luonnon, suurten metsäalueiden ja vesistöjen maana, mutta jo tehdyt toimenpiteet eivät ole riittäneet suojaamaan tarpeeksi luonnonvarojamme.

 

The Good Good suosittelee

Kaikille joita aihe liikuttaa on pakko hehkuttaa Tiedekulman huhtikuuta, joka on täynnä mielenkiintoisia keskusteluja ilmastonmuutoksesta, kestävästä kaupunkiasumisesta, pohjoisten alueiden elinolojen muu-toksesta ja luonnonvaroista. Tulossa on myös terapiailta kaikille ympäristöahdistusta poteville, (yes please!) jossa on luvassa varmasti mielenkiintoisia keskusteluja. Tiedekulman tapahtumat ovat osa huo-menna alkavaa Hope for Globe -teemaa, jossa tieto lisää toivoa ja tarjotaan vinkkejä kestävämpään elämäntapaan.

 

Torstai 12.4. Keppiä, porkkanaa vai Linkolaa?
Tiistai 17.4. Sustainable Helsinki
Keskiviikko 18.4. Arktinen ahtaalla
Torstai 19.4.  Kamppailu luonnonvaroista
Maanantai 23.4 Muovin jälkeen
Keskiviikko 25.4  Ympäristöahdistuksen terapiailta

Read More

Likes0 Comments1 Minutes